Nieuwsarchief

Hurende middeninkomens in de knel in steden

Hurende middeninkomens in de knel in steden

19 december 2016

Huurders met middeninkomens komen door stijgende huren in de vrije sector in de knel in steden waar de spanning op de woningmarkt groot is. Dat stelt Woonbonddirecteur Ronald Paping vandaag in het Parool.

Stijgende huurprijs

De directe aanleiding is een onderzoek(externe link) onder 700 huurders op het JAVA eiland in Amsterdam, in opdracht van huurdersorganisatie JR Java. Het onderzoek is uitgevoerd door het Woonbond Kennis en Adviescentrum(externe link). Uit het onderzoek blijkt dat de huurprijzen voor veel huurders te hoog zijn geworden. Ook in andere steden speelt dit probleem, stelt Paping in de krant(externe link).

Verhuisplannen door huurstijgingen

JR Java is verontrust over de grote stijging van de huurprijzen. ‘Bouwinvest voert al jaren de maximale huurverhoging door wat in onze vrije sectorhuurwoningen neerkomt op 5 procent plus inflatie’, zegt Alex Leenders van JR Java. Bijna zes op de tien huurders van heeft dan ook plannen om binnen twee jaar te verhuizen omdat zij de woning te duur vinden.

Bouwinvest dreigt met juridische stappen

Nadat de huurdersvereniging in een persbericht aandacht vroeg voor de resultaten uit het onderzoek ontving het bestuur een mail van Bouwinvest waarin wordt gedreigd met juridische stappen in verband met reputatieschade. In een persbericht(externe link) liet JR Java weten het dreigement ‘naast zich neer te leggen.’

Woekerprijzen

De woonbond vindt dat er ook voor de vrije sector een vorm van huurprijsbegrenzing moet komen, om huurders te beschermen tegen woekerprijzen.

Bron: Woonbond